2013. szeptember 22., vasárnap

Korosztályos Sakkversenyek - VI. Egri Nyárbúcsúztató Sakkfesztivál

Mindig egészen lent és kicsiben kezded. Ilyenek a kölyök ligák és sakkban a helyi korosztályos versenyek. Először amikor elmész egy ilyen sakkversenyre semmit sem tudsz, mint szülő a versenyhez kötődő szabályokról és fogalmakról. Sőt máig sem tudom még mi az a Bucholz számítás. A gyerek már tud sakkozni, de hogy ez egy versenyen mire elég még ő sem és te sem tudod. A gyerek versenyek helyszínei általában az iskolák, vagy valamilyen közösségi házak. Ezek szolgáltatják a háteret a versenyzéshez. Az aulák, iskolai éttermek, a különböző közösségi foglalkozások termei, egyike sem igazi intellektuális tér, amit a sakkhoz kapcsolhatnál. Inkább olyan terek, amelyekben sok gyerek elfér az asztaloknál. Inkább mennyiségi, sem mint minőségi terek. Így ezek a versenyek inkább tömegsport rendezvényeknek titulálhatók. Tömegsport, ahol mindenki kezd.
   
ifjúsági sakk versenyek
Pillanatkép az egri versenyről
Ebből adódóan egészen vegyes lehet egy-egy verseny mezőnye, s hogy hogyan választódnak ki a tehetségek azt jól mutatja korosztályonként mennyien ülnek asztalhoz. A legtöbb versenyző az U8-as kategóriában van - ez 2013-ban a 2005.01.01. után születetteket jelenti. Itt még minden kisgyerek miután megszereti a játékot, szívesen indul versenyeken. Így az U8-asok mezőnye a legnépesebb, s ahogy egyre inkább kiderül kik, azok akik tehetségesebbek, úgy csökken a versenymezőny. Emiatt az U12-eseket már gyakran összevonják a korosztályos versenyeken az U14 és U16, sőt U18-asokkal. Itt már korosztályonként már jóval kevesebb a rendszeresen versenyző gyerek. A sakkban ugyanis, ha kimagasló tehetség valaki az már tizenéves korára kiderül. Így még más sportágakban ekkor kezdenek beérni a versenyzők, itt már a tízes éveinek végére egy sakkozó befuthat. Garri Kaszparov minden idők legfiatalabb világbajnoka 22 évesen hódította el a címet.

   A sakk idő és térbeliségét mind a korosztályok, mind a versenyhelyszínek jól szimbolizálják. A helyi iskolák éttermeitől a szuper tornák luxus környezetéig eljutni, itt is fáradtságos és hosszú évek kitartó munkáját jelenti. S ez a munka, mint minden sikerhez vezető út egészen fiatalon kezdődik. Az időbeliségnek, a korosztály szerepének két dimenziója van, elég hamar az élvonalba lehet kerülni - már ha, hat évesen kezded és 16 évesen odaérsz, ezen időszak tíz éve rövidnek számít - s nagyon sokáig az élvonalban lehet maradni Portisch Lajos még a 70-es éveiben is részt vett versenyeken. A sakk hosszú ideig tartó magas szellemi potenciált jelent. A sakkal hosszú és nagy regényeket lehet írni.
   Szóval az első fejezetek a kölyök liga, az iskolai aulák, éttermek. Mikor először indul valaki versenyeken a hosszú egymáshoz tolt asztaloknál a legutolsó táblánál kezd ellenfelével és ha elég ügyes, akkor látja, hogy egyre előrébb ülhet győzelmei mentén, az első táblához. Gergely eddig minden versenyén leghátul kezdett, aztán mérkőzésről mérkőzésre előrébb ült, ahogy közelített játékával a dobogó felé. (Első versenye után a Géniusz Kupán szerzett 4 pontjának köszönhetően, a Hajdú-Bihar megyei óvodás bajnokságon már kezdéskor az első táblánál ült, hogy hibátlan teljesítményével ott is üljön végig.) Az U8-as versenyeken, mint 5, most már pár hónapja 6 éves mindig az utolsó helyen kezdett, sőt mint most Egerben, már kétszer fordult vele elő, hogy az első fordulóban asztalhoz sem ült, mert ha páratlan volt a mezőny, akkor a legkisebbként erőnyerőként kapott 1 pontot.
    Egerben egy szépen felújított iskola adott helyet a versenynek, így ha már iskolai tér, most igazán elégedettek lehettünk - külön tágas váróval, a versenyzőt kísérő családtagoknak. S mivel Eger, így a verseny után várnézés az ígéret tárgya, így kombinálva a sakk versenyt, kirándulással a család többi részének. 
ifjúsági sakk versenyek
Pihenés két parti közötti szünetben

   A nyár hektikus edzés menete után, hiszen sem nagymamánál, sem nyaralás alatt nem volt igazán idő foglalkozni a sakkal, a szeptemberi két hét, heti három edzéssel és igyekezve otthon is mindennap valamicskét foglalkozni a sakkal, nem lehetett tudni mire jogosít fel, olyan versenyzőkkel szemben, akiktől már többször kikapott Gergely. Egy idő után, mint minden sportban ugyanazokkal az elszánt ellenfelekkel, a sportág iránt szerelmes és abban tehetséges emberekkel találkozol. Így hiába, hogy csak fél éve sakkozik egy gyerek, már akad olyan ellenfél, akivel, ha itt találkozik immár harmadszor mérheti össze erejét. Ami így is lett, hogy két vereség után egy győzelmet is elkönyvelhessünk egy ilyen ellenféllel szemben.
   A sor legvégén a kezdés, - szokás szerint - aztán az első fordulóban egy gyors vereség, hiába volt a jelentős anyagi előny, az ellenfél gyors játéka, amit ritmusban rákényszerített Gergelyre, súlyos hibát szül, s elnézi, ahogy két-három lépésben mattra állítják királyát. Amolyan kocsmai bunyós mérkőzés, bár fogak helyett tisztek hullanak gyorsan, s mégis nyer, az aki a bunyóban több fogat veszít. A 20 perces partiból, alig pár percet használtak fel ehhez az ádáz verekedéshez. A valódi gondolkodásnak csak a lassabb ritmusú játék kedvez. Szerencsére a következő fordulóban egy hasonló erőt képviselő, "gondolkodó" kisfiú segít lassítani a játékon és sötéttel sikerül megszerezni az első győzelmet is. /A parti itt lent látható./
Ezután a bizalmat növelő győzelem után, jött egy már ismert ellenfél, aki ellen világossal végig irányítva sikerült megszerezni az első győzelmet. Egy gyereknél is a versenyeken nagy szerepet játszik a pszichológia, egyszerűen a kor és fizikális különbségek meghatározzák a játékát, mint ahogy az is, hogy ezeknek a külsö jegyeknek az ellenére elhiszi e, hogy nyerhet. A következő fordulóban két három pontos küzdelmében, az ellenfél fizikálisan jelentős fölényben volt, de a sors most Gergelynek adta vissza a gyors mattadás örömét, amit a második fordulóban elveszített. Így az utolsó fordulóban már csak három 4 pontos fiú volt, akikből valaki elhódíthatja a végső győzelmet. Gergely az első helyért játszhatott, egy nála már sokkal rutinosabb sakkozóval, akivel szemben, mint később kiderült ő maga sem hitte el, hogy nyerhet. /Ezt mikor visszanéztük a partiját, anélkül, hogy tudná kiét nézzük, s szörnyülködött sötét balga lépésein, ő maga bökte ki./ S mivel nem hitte, hogy nyerhet, egy ugyanolyan megnyitásból, - mint a fent látható játszmában - most sötéttel több hibát is vétve maradt számára az U8-as fiúknál a bronzérem, míg a 6 fordulóban gyűjtött 4 pontjával az óvodások között övé lett az első hely! /Az elsőségért vívott párharc itt látható, a hibákkal, amiket akkor követsz el, ha nem hiszel a győzelmedben./

A verseny eredményhirdetése után - az ígéret szerint - felsétáltunk a várba, hogy a fiúk a harc és régi korok iránti szenvedélyüknek hódolhassanak. S itt készítettünk néhány fotót velük, amik megörökítik ezt a korosztályos sakk verseny napot. 
ifjúsági sakk versenyek
Fotózás a Vár kapujában az érmekkel

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése